Co jíst podle krevních skupin
Dieta vychází z předpokladu, že lidé s krevní skupinou O byli v dávných dobách lovci a milovníci masa, skupina A zase usedlí zemědělci, kteří si pochutnávali na rostlinné stravě, nositelé skupiny B himalájští kočovníci a skupina AB vznikla stěhováním národů a histroricky by měla být nejmladší
Jako každá dieta má své úskalí, a proto jednejte s rozmyslem:
- dodržování jídelníčku není jednoduché
- potraviny, které mají být prospěšné pro danou krevní skupinu, nemusí být vhodné z hlediska zásad zdravé výživy
- může dojít k deficitům některých vitamínů a minerálních látek
- úprava jídelníčku není vhodná pro těhotné, děti a chronicky nemocné
- dlouhodobé dodržování může poškodit organismus
Krevní skupina A
zelenina, rostlinné bílkoviny /tofu, luštěniny/, obilniny, ovoce, sója, ořechy, semena
maso /zejména tučné/, mléčné výrobky /kromě zakysaných/,citrusy, banány
Krevní skupina B
červené maso a zvěřina, ryby, mléčné výrobky /kromě zmrzliny/,fazole, červená sója, obilniny, rýže, ovoce a zelenina
pohanka, pšenice, čočka, ředkvičky, kukuřice, rajčata
Krevní skupina AB
většina mléčných výrobků, luštěniny, obilniny, bílé maso, ovoce a zelenina
odstředěné mléko, máslo, červené maso, pohanka, kukuřice, papriky, banány, jahody, pomeranče
Krevní skupina O
živočišné bílkoviny /především libové červené maso/, ryby, zelenina, ovoce /hlavně fíky, švestky/, čokoláda, ořechy
luštěniny, celozrnné obiloviny, mléko a mléčné výrobky