Jídelníček podle typu fyzické konstituce
horký typ - horkokrevný, často žíznivý, s načervenalým obličejem, potí se, mívá sklony k vysokému krevnímu tlaku a chorobám srdce
vhodný jídelníček - rýže, brokolice, králík, ryby, hroznové víno
studený typ - spíše zimomřivý, bledý, se světlou pletí, povahou ostýchavý a velmi často ujíždí "na sladkém"
vhodný jídelníček - karotka, brambory, krůta, sladká jablka, vejce, ořechy
vlhký typ - hodně unavený člověk, většinou s nadváhou, trpívá pocitem plnosti, potížemi s klouby a páteří
vhodný jídelníček - zelí, celer, cibule, kachna, bažant, čočka
suchý typ - hubený, s častým pocitem žízně, mívá vyprahlé rty a suchou kůži, tendenci k tvorbě vrásek a k lámavosti nehtů
vhodný jídelníček - veškerá zelená zelenina, jablka,hrušky, sladkovodní ryby, slepice
5 ELEMENTŮ a suroviny, ve kterých je hledat: jaký typ jste vy?
Tradiční čínská medicína rozeznává pět základních chutí: sladkou, ostrou, slanou, kyselou a hořkou. Každá z nich má v organismu určité funkce. Váš jídelníček by měl zahrnovat všech pět elementů.
dřevo - kyselá chuť, uchovává šťávy: slepice, kachna, tvaroh, jogurt, ananas, citrón aj.
oheň - hořká chuť, povzbuzuje transformaci: jehně, koza, ovčí a kozí sýr, ledový salát, červená řepa, grapefruit...
země - sladká chuť, vyživuje a zvlhčuje: hovězí maso, dýně, brambory, hrášek, mrkev, meloun..
voda - slaná chuť, zpevňuje kosti, uvolňuje stagnaci: šunka, parmezán, ryby, fazole, čočka...
kov - ostrá chuť, uvolňuje stagnaci: hosa, krůta, plíšňový sýr, rýže, syrová cibule, ředkev...